Mindig legyen a közelben tűzoltó készülék

Mindig legyen a közelben tűzoltó készülék

Ha ipari, közösségi vagy munkahelyi környezetről, épületről van szó, akkor szinte biztos, hogy a szigorú tűzvédelmi előírásoknak köszönhetően meg vannak határozva a teendők és a szükséges eszközök is, melyeknek rendelkezésre kell állniuk. Az egyik ilyen eszköz a jellegzetesen piros színű tűzoltó készülék, amely minden ilyen épületben kötelező. Érdemes azonban akkor is biztosítani tűzoltó készülék rendelkezésre állását, amikor ez nincs előírva.

A tűzoltó készülékeknek két fontos feladata is van. Az egyik, hogy a kisebb tüzek oltására megfelelőek, így adott esetben a nagyobb tűz kialakulása előtt el lehet már oltani a tüzet. Ha egy tűzesetnél tűzoltókat kell hívni, a tűzoltó készülék akkor is segítségünkre lesz, mégpedig a csillapításban. Ha nem is lehet teljesen eloltani saját erővel egy tüzet, a továbbterjedést lassítani lehet, ha van a közelben használható tűzoltó készülék. Emiatt sokan autóban vagy otthonukban is tartanak már tűzoltó készüléket, ki tudja, hogy mikor lehet rá szükség.

Nem mindegy azonban az sem, hogy milyen tűzoltó készülék van a közelben. Úgy kell megválasztani a készülék típusát, hogy az adott helyen kialakuló tüzet oltani lehessen vele. A tűz típusa attól függ, hogy milyen anyagok égnek, ez pedig a berendezésektől függ egy adott helyen. Otthon általában a hagyományos poroltók el tudják látni a tűzoltási feladatokat, de óvatosan kell velük bánni, mert az oltópor mindent beteríthet.