Obádovics J. Gyula 85 éves
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : Obádovics Gyula, évforduló, matematika
Obádovics J. Gyula matematikus, egyetemi tanár, a magyar számítástechnikai oktatás megteremtője, akinek Matematika című könyvéből nemzedékek tanultak és készültek fel az érettségire és az egyetemi felvételire. A könyv Magyarországon tizennyolc kiadásban jelent meg, s a német nyelvű kiadásokkal együtt több mint félmillió példányban kelt el.
Obádovics J. Gyula 85 éves
Baján született, itt végezte iskoláit, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem hallgatója lett. Olyan tanárok óráit hallgatta, mint Fejér Lipót, Rényi Alfréd, Fejes Tóth László, Riesz Frigyes, Szász Pál, Turán Pál. 1950-ben szerzett matematika-fizika szakos tanári oklevelet, tanulmányai közben filozófiai, logikai, lélektani, etikai, didaktikai, tantervelméleti, társadalomtudományi előadásokat is hallgatott.

1950-től oktatott a Budapesti Műszaki Egyetemen, hallgatói számára jegyzeteket írt, 1952-től volt a Miskolci Egyetemen adjunktusa, majd docense. 1970-től az Országos Vezetőképző Központban ténykedett, ezután létrehozta a MüM Számítástechnikai Intézetét, s annak igazgatója lett. Az intézet vezetése mellett 1970-től 1981-ig az ELTE TTK Numerikus és Gépi Matematikai Tanszékén volt másodállású docens. 1981-től 1988-ig a GATE Mezőgazdasági Gépészmérnöki Kara Matematikai és Számítástechnikai Intézetének igazgatója, a matematikai tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. 2002-2007 között a Kodolányi János Főiskola Matematika-Statisztika Tanszék tanára, 2006-tól professor emeritus, még nyolcvanévesen is aktívan oktatott. 1994-ben Érsek Nándorral együtt a Scolar Kiadó alapítója volt.

Főiskolai és egyetemi oktatóként 55 év alatt tanárjelöltek és mérnökjelöltek ezreit tanította matematikára, számítástechnikára, numerikus módszerek alkalmazására és a pedagógus munka szeretetére. Egykori hallgatói közül ma is tizennyolcan egyetemi oktatók, többen akadémikusok. Az ő munkásságának köszönhető, hogy a Miskolci Egyetemen kötelező tárgy lett a mérnöki számítások végzéséhez nélkülözhetetlen numerikus módszerek és a számítástechnika, ennek eredményes oktatásához négy számítógép telepítésével számítástechnikai labort hozott létre. Az ELTE TTK docenseként Numerikus módszerek és programozásuk címmel egyetemi tankönyvet írt. Ő volt az első, aki a magyar vezetőképző tanfolyamokon a számítástechnikai ismereteket piacorientált interaktív vezetői játékokkal oktatta.

A matematikát tanítók és tanulók részére készítette az 1958-ban megjelent Matematika (középiskolai, technikumi tanulók, egyetemi hallgatók és technikusok számára gyakorlati alkalmazásokkal) című könyvét, amely eddig 18 kiadást ért meg és több mint félmillió példányban kelt el. Az iskolai használatra nem kötelezően előírt matematikai könyvek egyike sem ért el ilyen sikert és ekkora példányszámot. 

Obádovics J. Gyula 24 szakkönyvet és 30 egyetemi jegyzetet írt, 56 tudományos publikációja jelent meg. 1962-ben lett a műszaki tudományok doktora, 1967-ben a matematikai tudományok kandidátusa, 1968-ban a természettudományok doktorává avatták. 1996-tól számítástechnikai vizsgabizottsági elnöki teendőket lát el, felsőfokú tanfolyamokon matematikát oktat, a főiskolások évente megrendezésre kerülő Országos Hajós György Matematikai Versenyének 2004 óta versenybizottsági elnöke.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, egyebek között megkapta a Neumann János Emlékérmet, a MTESZ-díjat, a GATE végzős hallgatói által adományozott aranygyűrűt, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. A kiváló tudóst - pedagógust 85. születésnapján a Magyar Tudományos Akadémia Vörösmarty termében köszöntik.

Forrás: MTI

Kommentárok : 1
papajoe írta : 2012. március. 07, szerda - 18:23
Matekvizsgán:

Van magánál valami?
Csak az Obádovics...


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 9+13 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :