Extrém hideg tél jöhet Európában, mert az Arktisz jege elolvad
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : Északi-sark, jégolvadás, környezeti változások
Az amerikai kutatók után most a németek is arra figyelmeztetnek, hogy a jégolvadás az északi sarkon drámai következményekkel járhat kontinensünkre nézve. A műholdas mérések kezdete óta nem volt ilyen kicsi a jégtakaró az Arktiszon, mint most. Ez azt is jelenti, hogy a mintegy 40 esztendeje még átlagosan 3 és fél méter vastag jégpáncél jelenleg már csak két méter vastag.
Extrém hideg tél jöhet Európában, mert az Arktisz jege elolvad
Az amerikai hó és jég-adatközpont szerint 4,09 millió négyzetkilométerre csökkent az Arktiszt borító jégtakaró, ami az eddig mért legkisebb adat. A német adatok szerint viszont jelenleg 3,4 millió négyzetkilométeren van jég, ami akkora terület, mint India területe, írja a német Spiegelonline. A jégolvadás nagyon hideg teleket eredményezhet Európában, paradox módon a melegebb Arktisz miatt sokkal fagyosabb telek várhatók nálunk. 1979 óta műholdas adatokat értékelnek ki az Arktiszt borító jégtakaró méretéről, és az idei nyári hőség nyomán aggasztó mértékben csökkent a takaró mérete.

Szakértők szerint ez alapvető változásokat jelez az Északi-sark történetében. A 80-as évek elején a jég még mintegy 7 millió négyzetkilométernyi területet borított a sarkvidéken. A sarki jégtakaró olvadása részben természetes ciklikus folyamat, minimum 70%-ban mégis az ember tehet a mostani, emelkedő tengerszintet eredményező környezeti problémáról.

Az amerikai Nemzeti Hó- és Jég-Adatközpont (National Snow and Ice Data Center, NSIDC) mérései alapján a kutatók kimutatták, hogy az arktiszi jégtakaró minden évtizedben 12%-kal csökken. 2007-ben és 2011-ben mérték eddig a legkisebb jégtakarót az elmúlt évtizedekben. A jégolvadás már magában is globális probléma, de a tengerszint növekedését is eredményezi, amelynek hatására a tengerparti városok víz alá kerülhetnek.

A Readingi Egyetem és a Japán Tengeri Földtudományi és Technológiai Ügynökség (JAMSTEC) tudósai korábban elemezték az összegyűjtött műholdas adatokat, és arra jutottak, hogy az azoknak az Arktisz feletti szeleknek (arktiszi oszcilláció, AO), amelyek a természetes jégolvadásért felelősek lehetnek, ezúttal meglepően kevés befolyásuk volt a környezeti jelenségben. Az atlanti oszcilláció (AMO) egy több évtizedes, ciklikus jelenség, az észak-atlanti vízfelszín hőmérsékletének hosszú távú ingadozásáért felelős. Minden 65-80 évben ismétlődik.

A 70-es évektől éppen melegedő fázisban van, de ez is nagyon kevéssé befolyásolja a jégolvadást. A kutatók maximum 30%-ban teszik felelőssé a környezeti problémáért – de az is lehet, hogy csupán az olvadás 5%-a „szárad a lelkén”. A maradék minimum 70% a mi hibánk. „Bár a természetes jelenségek nagy szerepet játszanak az arktikus jégtakaró olvadásában, a felelősség nagy része, 70%-tól akár 90%-ig a miénk, embereké, és ez az üvegházhatást okozó gázok légkörbe juttatásának köszönhető” – magyarázza a tanulmány vezetője, Jonny Day.

Forrás: spiegelonline, világtudomány
Kommentárok : 1
vincze istván írta : 2013. november. 04, hétfő - 04:54
a maják megjosolták és eljö


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :