Építsünk bázist a Holdon 3D nyomtatóval!
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : űrkutatás, ESA, Hold, bázis
Sokkal egyszerűbb lehet a Holdon a helyi anyagokból bázist építeni három dimenziós nyomtató segítségével, mint odaszállított anyagokkal. Erre a következtetésre jutott több kutató és a Foster + Partners építész iroda, amely az Európai Űrkutatási Ügynökséggel együttműködve készít megvalósíthatósági tanulmányt.
Építsünk bázist a Holdon 3D nyomtatóval!
Laurent Pambaguian, az ESA projektvezetője elmondta, hogy a három dimenziós nyomtató használható szerkezeteket alkot, és vizsgálják, hogyan lehet az új technológiát felhasználva egy holdi élőhelyet építeni az űrhajósoknak és kutatóknak.

A Foster + Partners kidolgozott egy olyan teherviselő szerkezetet, amelynek  sejtes strukturált fala védelmet nyújt a mikrometeoritok és a sugárzás ellen, és amely magában foglalja a felfújható űrházat, hogy menedéket nyújtson az űrhajósoknak. A üreges zárt cellás szerkezet - amely emlékeztet a madárcsontokra - kombinációja az erőnek és a tömegnek - állítják a szakértők.

A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni térbeli digitális modellekből. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípuskészítés, de a technológia fejlődésével az ipari alkalmazásra is lehetőség nyílhat. A 3D nyomtatás egyike a 21. század forradalmian új technológiáinak, az utóbbi időben rohamosan növekszik az eladott nyomtatók száma és áruk ugyancsak meredeken csökken.

A korábbi amerikai tervek szerint 
a NASA Hold-modulokkal szállítaná az élőhelyeket, robotokat és Hold-járókat, melyek napenergiával haladnának a felszínen. Néhány évnyi feltérképezést követően, a karaván egy állandó helyszínen telepedne le. Nukleáris reaktort is felküldenének, hogy a bázis számára további energiát szolgáltasson. A terv másik két változata szerint, a bázis 2028-ra teljesen működőképes lenne.

Egy másik elképzelés szerint 
az oroszok az emberes holdbázist nem kísérőnk felszínén, hanem az alatt létesítenék. Az elmúlt években több olyan felvétel is készült, amelyek alapján a Hold felszíne alatt lávaüregek, természetes barlangok lehetnek. Az oroszok szerint ezek ideális helyszínek az emberes expedíciókhoz, és lényegesen olcsóbbá teszik bármilyen állandó holdbázis megépítését.

A három D-s nyomtatás viszont lehetővé teszi egy olyan "holdi" település létrehozását, amely csökkentett logisztikával is ellátható a Földről, mondta  Scott Hovland  az ESA űrutazási szakértője.

Az új lehetőségek révén a nemzetközi űrkutatási ügynökségek közös stratégiát fejleszthetnének ki ilyen és hasonló települések kialakítására. Mintának azokat az épületeket vették, amelyek a Földön a rendkívüli időjárási körülmények között léteznek.,mondta Xavier De Kestelier, a Foster + Partners munkatársa.

3D-nyomtató

Forrás: ESA, Világtudomány, NASA, Index
Kommentárok : 0

Még senki sem kommentálta a cikket. Legyen Ön az első!Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 9+13 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :