Húszéves a szabad világháló!
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : web, internet, évforduló, CERN
A CERN közleményben ünnepelte meg, hogy húsz esztendővel ezelőtt mindenki számára szabadon és ingyenesen felhasználhatóvá tették a világhálót. Nincs a társadalomnak olyan része a tudományos kutatástól az üzleti életig, amelyet ne változtatott volna meg ez a fizikai laboratóriumban lérejött találmány - írta Rolf Heuer, a CERN vezérigazgatója a mai közleményben.A világháló és az internet fogalma gyakran összemosódik, pedig két különböző dologról van szó. Az internet az egész földet behálózó elektronikus útvonalak hálózata, a World Wide Web pedig az internet egyik legnépszerűbb szolgáltatása, olyan közkedvelt, mint például az elektronikus levelezés, az e-mail.
Húszéves a szabad világháló!

A mai Internet őse az USA-ban, Eisenhower elnökségének idején jött létre. Az amerikai hadsereg egy akkoriban nagyon is lehetséges (atom)támadás esetén is működő számítógéprendszert akart létrehozni, mely egyes részeinek megsemmisülése esetén is működőképes maradhatott.

A Szputnyik 1 fellövése után létrejött Defence Advanced Research Project Agency (DARPA), amely állami finanszírozással kidolgozta az NCP protokollt, a mai TCP/IP protokoll ősét. Ez egy több központú, ún. csomagkapcsolt hálózatként működött. (Az adatokat kisebb csomagokban továbbítja.) 

Ez a hadsereg által használt hálózat 1969-ben kezdte meg működését ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) néven. Bár még sok javításra szorult, mégis alkalmazni kezdték egyes egyetemeken vagy akár egyes kutatásoknál is. 1972-ben megíródott az első elektronikus levelezőprogram, 1974-ben pedig már használták az Internet elnevezést is. Valójában az Internet a katonai hálózat leválasztásával (MILNET - Military Network) 1983-ban jött létre. 1988-ban megírták az első vírust (worm).

1985-86 között a National Science Foundation új, modern hálózatot hozott létre (NSFNET), amelyet egyesítettek az ARPANET-tel. Ez utóbbi 1989-re teljesen elavult, és még ebben az évben meg is szüntették, helyét mára azonban rengeteg új, különálló hálózat vette át, és már a TCP/IP protokoll alapján működtek, melyet Vint Cerf és Bob Kahn dolgoztak ki. Ezek ma az NSFNET-tel együtt úgynevezett "gerinchálózatokat" alkotnak. Mára már ilyen hálózatokat kiépítő üzleti vállalkozások tömkelege létezik.

A világháló (angol eredetiben World Wide Web, WWW vagy röviden Web) az interneten működő, egymással úgynevezett hiperlinkekkel összekötött dokumentumok rendszere. A rendszert webböngésző program segítségével lehet elérni. Ez a program képes megjeleníteni az egyes dokumentumokat, "weblapokat". A felhasználó a lapokon található hiperlinkek segítségével további lapokat kérhet le, amelyeken újabb hiperlinkek lehetnek. A rendszer "háló"-jellegét is ez adja; a dokumentumok a háló csomópontjai, míg a hiperlinkek a háló szálai, amelyeken keresztül egy vagy több lépésben tetszőleges csomóponthoz eljuthatunk.

A Web alapelveit Tim Berners-Lee, a CERN részecskefizikai kutatóközpont munkatársa dolgozta ki 1989-ben. Eredeti célja a különböző intézményekben világszerte dolgozó kutatók közötti automatizált információmegosztás volt. Az alapötlet egy globális információs hálózat létrehozása volt a számítógépek, a számítógépes hálózat és a hipertext képességeinek ötvözésével.

A világháló több szempontból eltér az akkori hipertextes rendszerektől: A WWW-ben megengedett az egyirányú link, nem kell kétirányú. Ez lehetővé teszi, hogy valakinek az anyagára hivatkozzunk, anélkül, hogy az illetőt felkeresnénk. A WWW nem volt szabadalmazott, bizonyos alkalmazásokkal szemben, mint például a HyperCard és a Gopher. Ez lehetővé tette, hogy a függetlenül fejlesszék a szervereket és a klienseket, és licenc megkötések nélkül bővítsék kiterjesztésekkel.

1993. április 30-án, a CERN bejelentette, hogy a Világháló mindenki számára szabad és ingyenes. Még ugyanebben az évben elindult az első magyarországi WWW-szerver, a www.fsz.bme.hu.  

Ez a cikk a GNU Szabad Dokumentációs Licenc alá tartozik, a "Web" Wikipédia szócikk anyagából tartalmaz részletet.

Forrás: Halmaz, CERN

Kommentárok : 2
a szerk. írta : 2013. április. 30, kedd - 12:58
hát, igen, javítottuk is...:)

hibiskus írta : 2013. április. 30, kedd - 12:56
A húszéves egy szó...khm.


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 9+13 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :