A kíváncsiság hajtóerejéről, a szellemi izgalomról és a heuréka-élményről
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : MTA, InnoDiák,
"Minden tudományos tevékenység alapja az a kíváncsiság, amellyel a gyermek az őt körülvevő világ felé fordul. Ha pedig ez a kíváncsiság kutatásra inspirál valakit, azt tapasztalja, hogy a tudomány izgalmas és egyszerű" – mondta az MTA székházában összegyűlt, fiatalokból álló hallgatóságot köszöntő előadásában Pálinkás József, az MTA elnöke az InnoDiákok fórumán a Magyar Tudomány Ünnepén.
A kíváncsiság hajtóerejéről, a szellemi izgalomról és a heuréka-élményről

Az ígéretes gyógyszermolekulák szintézisével foglalkozó vegyészmérnök-hallgató, a világító baktériumokat előállító diáklány, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben (CERN) használt műszer kalibrálásában részt vevő fizikusnövendék, a szénalapú nanocsövek fizikai és kémiai jellemzőit vizsgáló középiskolás, valamint az agykéreg molekuláris folyamatait tanulmányozó gimnazista kutatói motivációiról és eredményeiről beszélt.

Az Akadémia elnöke arra biztatta a résztvevőket, hogy nézzenek körül a tudomány élményteli világában, amely nem csak a felnőtteké. Mint mondta, az életkor nem feltétele a világraszóló tudományos felfedezéseknek,  sokan  már a húszas éveikben átütő eredményeket érnek el., A tudományos felismerés pillanatát fiatalon lehet és kell átélni. 

     "A leendő kutató arról ismerhető meg, hogy többet és mást kérdez, mint társai" – emelt ki egy, a jövő tudósait jellemző tulajdonságot Csépe Valéria főtitkárhelyettes. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az  életformát jelentő kutatói pályához a kíváncsiság mellett a tehetség is rendkívül fontos. A tehetség szükséges, de nem elégséges feltétel a tudományhoz. "Kell még hozzá merészség is, hogy megtalálja azt a területet, amely őt a legjobban érdekli" – tette hozzá Csépe Valéria, aki szerint a fiatalok előrejutása elképzelhetetlen a mentorok támogatása nélkül.

 "Számomra a biológia az a téma, amelyben nem elég, ha elolvasom a tankönyveket. Nekem kell válaszokat találnom a kérdésekre" – fogalmazott az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben a Lendület-csoportvezető Katona István neurobiológus pártfogásával kutató Fehér Norbert. A Gödöllői Református Líceum tanulója a Kutató Diákok Országos Szövetségén keresztül lépett kapcsolatba későbbi mentorával, és kapcsolódott be az agykéreg vizsgálatába. "Lenyűgözött, amikor két biológiai jelenség között megértettem az összefüggést" – idézte fel a szellemi izgalom pillanatait az orvosi pályára készülő diák. "Mi, »innodiákok« tulajdonképpen nem csinálunk mást, mint a kortársaink: azzal foglalkozunk, ami érdekel bennünket."

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont hagyományos, AKI Kíváncsi Kémikus nyári táborában ismerkedett meg behatóbban a tudomány világával Bognár Zsolt. "Édesanyám vegyészmérnök, több családtagom is az orvosi pályát választotta, így a családi háttérnek is szerepe volt abban, hogy érdeklődésem a kémia felé fordult" – mutatott rá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elsőéves vegyészmérnök-hallgatója. Mivel kiemelten érdeklik a különböző anyagok létrehozásának kérdései, Zsolt a Heterociklusos Kémiai Kutatócsoport munkájába kapcsolódott be, amelynek során ígéretes gyógyszerhatóanyagok szintetizálásában vett részt. Kapcsolata az intézettel azóta is élő, eredményei közül a Magyar Kémikusok Lapjában közzétett cikkére a legbüszkébb. "A mentor feladata kettős: egyrészt kijelöli pártfogoltjának a kutatás reálisan elérhető célját, másrészt biztosítja számára a szellemileg inspiráló, új eredményekre ösztönző közeget" – vázolta a tehetséggondozó munka részleteit Kovács Péter, az MTA TTK kutatója.

Bár a kémia iránt is érdeklődött, végül a részecskefizika mellett döntött Vámi Tamás Álmos. "Nagyon szerettem gyerekként nézni a csillagokat. Szerettem volna megérteni, hogyan jöttek létre, hogyan működik a világegyetem – és most végül is ezzel foglalkozom" – mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizikushallgatója, aki több nemzetközi tudományos díjat is kapott már. A tolnai Pincehelyről induló ifjú kutató azMTA Természettudományi Kutatóközpont kémiai és műszaki-anyagtudományi nyári táboraiban egyaránt részt vett, végül egy genfi kirándulás során nyűgözték le a CERN-ben folyó részecskefizikai kutatások. A jelenleg az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban Veszprémi Viktor pártfogásával dolgozó fiatal a CERN-ben használatos nagyenergiás műszerek kalibrálásában vett részt, valamint elemezte mérési adataikat. "Ezek az eredmények is hozzájárultak a Higgs-bozon kimutatásához" – mutatott rá Veszprémi Viktor tudományos munkatárs, emlékeztetve rá, hogy idén François Englert és Peter Higgs a Higgs-mechanizmus és a Higgs-bozon elméletéért vehette át a fizikai Nobel-díjat.

Szaktanára első kémiadolgozata után versenyre vitte – beszámolója szerint az itt szerzett első helyezés fordította az addig főleg a matematika és az informatika iránt érdeklődő Rozsnyik Szabolcs figyelmét a tudományterület felé. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium növendéke is részt vett az MTA TTK kémiai táborában, jelenleg pedig a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezetkémiai Tanszékén szénnanocsövek vizsgálatával foglalkozik. "Szabolcs rövid idő alatt sok értékes vizsgálatot végzett, az egyetemi diákokkal azonos teljesítményt nyújtott – értékelte a tizenhat éves gimnazista munkáját Hernádi Klára, az MTA doktora. "Aki egyszer beleszagolt a laborok világába, azt rabul is ejti" – fogalmazott a tanuló, aki elsősorban kíváncsi, mindig többet tudni vágyó alkatként jellemezte magát.

"A tudomány lehetőség, ablak a világra – valljasorban kíváncsi, mindig többet tudni vágyó alkatként jellemezte magát.

 Bényei Éva Bernadett, a debreceni diáklány. A világító baktériumtelepek előállításáért több hazai és nemzetközi díjban részesülő végzős gimnazista kiskamaszként egy biológiaversenyre készített projektfeladat során ismerkedett meg a tudományos kutatás alapfogalmaival. "A következő kutatáshoz olyan témát választottam, amely támaszkodik az előzőre, de emellett új eljárásokat, módszereket is megismerhetek általa" – mutatott rá. Az orvosi egyetemre készülő diáklány a jövőben neurológiai kutatásokat tervez, amiben – az InnoDiákok Fórumán a mentorságát ünnepélyesen elvállaló – Madarász Emília az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézet munkatársa támogatja. "Óriási megtiszteltetés ez számomra, egyik álmom teljesült vele" – mondta a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának tizenkettedikes diákja.

 Forrás: MTA

Kommentárok : 1
MillicentStanton írta : 2018. november. 17, szombat - 17:12
Egy kutatás a Chocolate Slim hatékonyságát tanulmányozta. Az eredmény kimutatta, hogy a termék nem tartalmaz káros anyagokat, amelyek ártalmasak lennének az egészségre. Természtes alapanyagokból áll. Megfelel adag használata több kilogram túlsúlyt képes eltávolítani hetente. A termék hatékonysága a liponsavban rejlik, amely a testben lévzsírmennyiségért felel. ecoslim átverés Bvebben a gyártó honlapján: . Hondrocream hogyan kell használni, összetevk, ellenjavallatok, mvek. Ez a multicentrikus, placebo-kontrollált, ketts-vak, hat hónapig tartó tárgyalás megállapította, hogy a glükózamin Hondrocream plus kondroitin hogyan kell használni nem volt statisztikailag szignifikáns hatása a tünetek osteoarthritis a teljes csoport osteoarthritis betegek.


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 9+13 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :