Megnyílt a Prága melletti szuperlézerközpont
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : fizika, lézerközpont, Prága
A világűr kutatásában és a rák elleni harcban is nagy segítséget nyújthat a tudósoknak az új szuperlézerközpont, amelyet a Prága mellett Dolní Brezanyban nyitottak meg.
Megnyílt a Prága melletti szuperlézerközpont
    Az ELI (Extreme Light Infrastructure) Beamlines központ teljes kapacitással 2018-ban fog működni - közölte Roman Hvezda, az ELI menedzsere a CTK cseh hírügynökséggel.
    A központ berendezéseivel a világon elsőként lesz lehetőség extrém fizikai jelenségek kutatására, szimulálni tudják majd többek között a csillagok és a bolygók belsejében végbemenő folyamatokat, élő sejtek belső szerkezetét is vizsgálhatják.
    A Dolní Brezany-i ELI Beamlines tudományos központ építése 2012 októberében kezdődött. Petr Necas akkori miniszterelnök az alapkőletételkor hangsúlyozta, hogy ez lesz Csehország legnagyobb és legjelentősebb tudományos létesítménye.
    A várakozások alapján a világ legnagyobb teljesítményű lézere a jövőben új felfedezéseket tehet lehetővé elsősorban az egészségügyben, az optikában, az asztrofizikában, valamint az új anyagokat tesztelhet.
    Az ELI szuperlézerközpont építését döntően az Európai Unió finanszírozza. A tervezett költségek megközelítik 7 milliárd koronát (76 milliárd forint).
Forrás: MTI

Kommentárok : 0

Még senki sem kommentálta a cikket. Legyen Ön az első!Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :