Robotokat alkalmaztak gerincműtéteknél Kínában
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : tudomány-egészség-robotok-Kína
Gerincsérüléseknél alkalmazott sebészeti beavatkozásokhoz használtak sikeresen robotokat Kínában - közölte az egyik fővárosi specialista. Tien Vej gerincsebész a pekingi Csisuitan kórházban októberben olyan betegen végzett el robotok segítségével sikeres műtétet, aki az odontoid törése, vagyis egy nyaki sérülés miatt folyamatos fájdalomra panaszkodott. Az effajta eseteknél a halálozás aránya akár a 11 százalékot is elérheti.
Robotokat alkalmaztak gerincműtéteknél Kínában
Ezt megelőzően Tien professzor az egyik leggyakoribb, többnyire autóbalesetek során elszenvedett gerincsérülésnél, egy thoracolumbalis csigolyatörésnél vette hasznát robotoknak a műtőasztalon. Mindkét alkalommal a berendezések segítségével sikerült 3D-s felvételeket készíteni a törésekről, és a csapokat pontosan a helyükre illeszteni.

Az így végzett műtétek során a betegek a szokásosnál kevésbé voltak kitéve sugárzásnak, és a gyógyulásuk ideje is lerövidült. A robotrendszerek helymeghatározó funkciója olyan, mint a GPS a járművekben, csak még pontosabb - magyarázta a Hszinhua hírügynökségnek Tien. Hozzátette, a robotok alkalmazásának köszönhetően, vagyis a nagy pontosságú beavatkozások jövőbeni lehetősége révén új korszak nyílhat az egészségügyi ellátásban.

MTI
Kommentárok : 1
írta : 2015. november. 19, csütörtök - 13:30
hasán át műtik a gerincét. Ugyan ilyen eredményes a szemműtét a végbélen át.


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 9+13 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :