Teljes a periódusos rendszer, minden hely foglalt!!
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : kémia, periódusos rendszer, felfedezés, új elemek
A kutatók az ununtrium (elem 113), ununpentium (115), ununseptium (117) és ununoctium (118) elemekkel az utolsó négy üres helyet is betöltötték a hetedik sorban, vagyis a táblázat betelt. Így a táblázat teljes.
Teljes a periódusos rendszer, minden hely foglalt!!
Uut, Uup, Uus és Uuo - velük teljes a periódusos rendszer. Ezek a rövidítései a négy új kémiai elemnek, amelyet nemrégiben fedeztek fel a tudósok, Oroszország, az Egyesült Államok és Japán kutatói. Ennek következtében kémiatudományi és ismereti könyvek millióit kell átírni.

A kémiai elemek periódusos rendszere a kémiai elemek egy táblázatos megjelenítése, melyet elsőként 1869-ben az orosz kémikus Dmitrij Mengyelejev alkalmazott. Olyan táblázatot szándékozott készíteni, amely jól mutatja az elemek tulajdonságai között fellelhető visszatérő jellegzetességeket („periódusokat”). Annak ellenére, hogy még csak kb. 60 elemet ismert és atomtömeg alapján rendezte az elemeket, valamint az elektronszerkezetről semmit sem tudott, korát meghazudtolva jósolta meg egyes elemeknek a felfedezését, táblázatában egy-egy üres helyet hagyva nekik.

A kutatók az ununtrium (elem 113), ununpentium (115), ununseptium (117) és ununoctium (118) elemekkel az utolsó négy üres helyet is betöltötték a hetedik sorban, vagyis a táblázat betelt. Így a táblázat teljes. A kutatócsoporto a japán Kosuke Morita vezette. Az elemek végleges nevét és jelét még keresik.

Forrás: Focus, Wikipédia
Kommentárok : 0

Még senki sem kommentálta a cikket. Legyen Ön az első!Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :