Zika világjárvány? Globális vészhelyzetet hirdetett a WHO!
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : Zika, vírus, járvány, WHO
Frissítve: Az Egészségügyi Világszervezet válságtanácskozásán elrendelték a Zika vírus miatt a globális egészségügyi vészhelyzetet. A Zika vírust kapcsolatba hozták a születési rendellenességekkel és neurológiai problémákkal. Eddig nincs vakcina a vírus ellen, sem pedig gyógyszer a betegek kezelésére. Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a moszkitók által terjesztett Zika-vírus – fejezte ki aggodalmát az Egészségügyi Világszervezet, de néhány napja már Európába is kerül a vírusból.
Zika világjárvány? Globális vészhelyzetet hirdetett a WHO!
Brazíliában tavaly óta 3893 csecsemő jött világra súlyos agyi és koponyaelváltozással, ez több mint harmincszorosa az utóbbi öt évre jellemző számoknak – mutatott rá a WHO. A vírus azért terjedhetett el villámgyorsan tavaly május óta a térség országaiban, mert a népesség nem rendelkezik védettséggel vele szemben, illetve jócskán elszaporodtak a vírust hordozó szúnyogok – írta közleményében a világszervezet.

A Zika-láz normál esetben enyhe lefolyású betegség, és egyelőre tisztázatlan, miért okozhatott kisfejűséget a brazíliai csecsemőknél – mutatott rá a világszervezet. "Bár még nem állapítottak meg ok-okozati viszonyt a terhesség alatti Zika-fertőzés és a kisfejűség között, a körülmények bizonyító erejűek, és komoly aggodalomra adnak okot" – mondta Margaret Chan, a WHO főigazgatója. "Aggodalmunkat pedig fokozza, hogy a vírussal egy időben megnövekedett a neurológiai tünetek száma egyes érintett országokban" – tette hozzá. Az Afrikából származó Zika-láz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az amerikai kontinens őslakosai körében. A betegség 2015-ben Chilében, Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, Mexikóban, Suriname-ban, Kolumbiában, Guatemalában és Paraguayban is megjelent. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunyaláz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza, amely a világ minden táján előfordul, így valószínű, hogy a járvány további országokra is átterjed. Az olimpia az idén Brazíliában lesz és így az a veszély fenyeget, hogy a fertőzést az egész világon elterjesztik.

Forrás: MTI, FAZ. origo
Kommentárok : 0

Még senki sem kommentálta a cikket. Legyen Ön az első!Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 5+7 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :