Az ostobaság járványa
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : semmelweis, kézmosás, WHO,
Semmelweis Ignác Bécsben adatta ki 1861-es évszámmal megjelenő, német nyelvű könyvét (Die Aetiologie, der Begriff und die Prophylaxis des Kindbettfiebers (A gyermekágyi láz kóroktana, fogalma és megelőzése). Tanait, az osztályán gyakorlatban bizonyított hasznosságuk ellenére, az orvosi közvélemény visszautasította. Semmelweis országában 155 évvel a könyv megjelenése után a kórházakban dolgozóknak csak 1/3-a teljesíti közepes szinten a kézhigiénés elvárásokat (kézmosás), és csak 4%-uk a WHO által ajánlott magas szinten...
 Az ostobaság járványa
2020-ra a kórházi fertőzések megelőzik a daganatos megbetegedéseket, s miattuk halhat meg a legtöbb gyógyintézményben kezelt ember – hangzott el a Semmelweis Alapítvány tavalyi, bécsi konferenciáján. A kórházakban pusztító kórokozók évente 1,4 millió beteget fertőznek meg világszerte.

Európában a friss adatok alapján minden tizennyolcadik beteget nem az alapbetegsége, hanem a gyógykezelések során összeszedett fertőzés miatt kezelnek. Az összesítés szerint Magyarországon a legelkeserítőbb a helyzet, hiszen itthon évente a becslések szerint csaknem százezer embert betegít meg valamilyen kórházban elkapott baktérium.

A kórházi fertőzések terjedésének legfőbb oka, hogy az alanyok jóval fogékonyabbak a betegségekre: a kórházba kerülők gyakran idősebb (vagy éppen koraszülött), gyengébb, alultápláltabb személyek, sokszor mozgásukban is korlátozottak. Már az a - sokszor krónikus - betegség, ami miatt kórházba kerülnek, legyengítheti az immunrendszerüket. A kórházba kerülő személyeken gyakran lehet seb, felfekvés, ödéma vagy más bőrsérülés is.

Ehhez társulhatnak a beavatkozások miatti kockázati tényezők (például a kanül, a katéter, a légzést segítő tubus), a gyógyszerek, a korábban meglévő betegségek is. Szintén fokozzák a fertőzés lehetőségét a modern diagnosztikai eszközök, például a biopszia.

A kórházi bakteriális fertőzések egy jelentős részét ugyanis a jelenlegi tudásunk szerint egy minden antibiotikumra rezisztens Staphylococcus aureus ( MRSA ) és egy Vancomycin rezisztens Enterococcus (VRE ) okozza. Bár az újabban kifejlesztett antibiotikumok ezeket enyhén visszaszorították, a baktériumok antibiotikum rezisztenciája előbb-utóbb ezekkel szemben is kialakul.

A NOZOKOMIÁLIS FERTŐZÉSEK… … (Healthcare-associated Infections – HAI napjainkban) olyan fertőzések, amelyek az egészségügyi ellátás következtében alakulnak ki. Egy HAI lehet helyi vagy generalizált fertőzés, amit egy kórokozó vagy annak valamely terméke váltott ki. Ha a kórházi felvételt követő 48 órán túl alakul ki a fertőzés, akkor nagy valószínűséggel nozokomiális fertőzés.

 Forrás: semmelweis.hu, wikipédia
Kommentárok : 1
aszerk. írta : 2016. április. 06, szerda - 04:48
Semmelweis Ignác a gondos statisztika (és annak értő elemzése) révén érte el világraszóló eredményeit. "Jóllehet pesti működési idejéről csak szórványos statisztikai adatokat közölt az ’Aetiológiá’-ban, ezek is bizonyítják, hogy Semmelweis klinikai munkájában a statisztika orvosi lelkiismeretének ellenőre volt, a statisztikát valóban a „kollektív lelkiismeret szolgálatában” szemlélte." (Mádai Lajos, http://mek.oszk.hu/054…/05427/pdf/Semmelweis_statisztika.pdf)


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :