Klimaügyi vészhelyzet - 11 hónapja folyamatosan nő a hőmérséklet
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : globális felmelegedés, vészhelyzet, rekordok, NASA
Az amerikai légi hatóság, a NOAA mérései alapján a múlt hónap volt a legmelegebb március a feljegyzések kezdete óta. 1880-ban kezdték a rendszeres méréseket, és az idén márciusban az átlagos hőmérséklet a föld és az óceán felszínén 1,22 Celsius fokkal volt magasabb, mint az átlagos hőmérséklet a 20. században, amely 12,7 Celsius fokot ért el. Ezzel 2016 márciusa melegebb, mint az előző év azonos időszaka, amely a korábbi március rekordernek számított, + 0,32 Celsius fokkal.
Klimaügyi vészhelyzet - 11 hónapja folyamatosan nő a hőmérséklet
A március már a tizenegyedik egymást követő hónap volt, amely megdöntötte a hőmérséklet rekordot, mint a NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont) is bejelentette. Különösen meleg volt Kelet-Brazíliában, Délkelet-Ázsiában, Afrika nagy részén, Kanada egyes részein, Alaszkában és Ausztráliában.

Ijesztő februári globális melegedésről számolt be a NASA is - már a január is nagyon meleg volt, ám a kiugró februári adat vészhelyzetet jelez, és azt, hogy aggasztóan gyorsan közeledünk a kritikus 2 fokhoz. Ausztrál szakértők szerint 2030-ra el is érjük.

2014 januárja óta szinte hónapról hónapra dőlnek meg a globális hőségrekordok, gyorsul a tempó: az idén januári csúcsot máris túlszárnyalta február a NASA friss adatai szerint, és ez már a 3. egymást követő olyan hónap a mérések kezdete óta, amikor a havi átlaghőmérséklet emelkedése túllépi az 1 Celsius-fokot.

Míg a január „csak" 1,15 Celsius-fokos rekorddal lépte túl a globális átlagot, az idei február hőmérséklete 1,35 Celsius-fokkal volt magasabb a NASA szerint, mint az 1951-1980 között mért globális szárazföldi és óceáni felszíni átlag.

Ez a hirtelen növekedés "igazán sokkoló" a NASA adatelemzői, Jeff Masters és Bob Henson szerint. Ez „klímaügyi vészhelyzetet" jelez, jelentette ki Stefan Rahmstorf, a potsdami klímakutató intézet munkatársa.

A grafikonon az elmúlt 12 ezer év hőmérsékletének becsült alakulása látható.
Nasa, NZZ, vilagtudomany.hu
Kommentárok : 0

Még senki sem kommentálta a cikket. Legyen Ön az első!Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 9+13 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :