Befalazott fejek
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : magyar oktatás, köznevelés. tanterv, tananyag
Pár évtizede arról szólt a közbeszéd, hogy Európában a falak valójában a fejekben vannak. Ezek jelentős részben maradtak is, de mára úgy tűnik, hogy a fejeket még be is akarják falazni. Még áprilisban jártunk nyílt órán, a gyerekek iskolájában Zuglóban. Előre bocsájtom, hogy az iskoláról és a tanárokról csak jót tudok mondani, ami a mai időkben nem kevés....
Befalazott fejek
Külön teremben tartották a matekórát, külön teremben a magyart és a történelmet. Semmi különös, átlagosnak mondható állami iskolai termek.

A matekteremben a falon 10 nagy táblázat, a tananyaggal. Nézegettem, nézegettem és bár nem vagyok hozzáértő, arra jöttem rá, hogy a tízből hat táblán olyan ismeretanyag szerepel, amelyet kétezer évvel ezelőtt is oktathattak már, hiszen a klasszikus görög geometria és algebra példáit láthatták a diákok. A másik teremben a falon magyar írók és költők portréi, Balassitól Móriczig. Nem tudom, mikor kerülhettek a matektáblák és a portrék a falra, a stílusból és a designból ítélve meglehetősen régen.

Nézegettem a falat és azon morfondíroztam, vajon van-e összefüggés a falon látható, "bombabiztos" törzsanyag és a nemzetközi felmérések szerint egyre csökkenő magyar tanulmányi teljesítmények között. Mit váltott ki az, hogy a kilencvenes években gyakorlatilag nem tanították az 1945 utáni történelmet a középiskolákban (sem), hogy nem látni a huszadik század második felének klasszikus magyar íróinak portréit az iskolákban,- a műveikről ne is beszéljünk - de a harmadikos tankönyv egy élő lektür írótól idéz? Illyés Gyula nincs, Kertész Imre nincs, Csoóri és Esterházy sincs,de van Oravecz Nóra...

Mit okoz az, hogy a János vitézből áll az ötödikes irodalomtanulás jelentős része? Nem született a 19. század közepén más jelentős mű a magyar és a világirodalomban? Mit vált ki a minimalizált nyelvtanítás és az annál még kisebb méretűre csökkentett/hagyott informatika? Miért kell tornából dolgozatot írni? Ugye mennyi kérdés!

Nézem a falat. Rendben van, az Elemek a Biblia után a második legtöbbet kiadott könyv, és így joggal kerül a falra. De elegendő-e a kétezer évvel ezelőtti tudás ma, az elemi alapokhoz? A János vitéz persze, a magyar irodalom alapműve, de ha 24 vagy 32 versszakot be kell magolni belőle, akkor nagy valószínűséggel az is megutálja, akivel egyébként gond nélkül meg lehet szerettetni... Magyarországot 140 éve az iskolareform és az azt megelőző nyelvújítás emelte fel. Mi fogja most felemelni? A kötelező focitanulás?

Pár évtizede arról szólt a közbeszéd, hogy Európában a falak valójában a fejekben vannak. Ezek jelentős részben maradtak is, de mára úgy tűnik, hogy a fejeket még be is akarják falazni.

LJ
Kommentárok : 0

Még senki sem kommentálta a cikket. Legyen Ön az első!Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 9+13 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :