Tesla motort épített a magyar szemorvos Svájcban - Nikola álmát Mikós valósította meg
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : termomágneses motor, Tesla, Nikolaus Vida,
1889-ben Nikola Tesla szabadalmaztatott egy motort, amely hőből nyerte ki az energiát, de ő nem építette meg a motort.  Egy magyar származású szemorvos Svájcban most bemutatta Tesla ötlete alapján megépített működő termomágneses motort.
Tesla motort épített a magyar szemorvos Svájcban - Nikola álmát Mikós valósította meg

 Az ötlet nem tőle származik, mondja Vida. Nikola Tesla és Thomas Edison volt az, aki leírta a 19. század végén, hogy egy kis hőmérséklet-különbség révén a termomágneses anyagok segítségével mozgási energia hozható létre. Korábban senkinek sem sikerült ilyen motort építeni, csak most. Nikolaus megvalósította Nikola tervét. A fizika a termomágneses motor mögött egyszerű, mondja Vida. Hideg állapotban a forgókereket egy külső állandó mágnes vonzza magához, meleg állapotban akadálytalanul foroghat. A művészet a megfelelő ütemű kapcsolás milliszekundumonként a két állapot között.

Amúgy nem túl sok kell ahhoz, hogy a motort meghajtsák. A 14 és az 53 fokos vizet váltakozva vezetik oda és ez elegendő ahhoz, hogy mozgásba hozza a motor forgókerekét. A generátor alakítja a forgó mozgást elektromossággá, a teljesítménye most még csak egy kilowatt. Ez nem túl sok. Ugyanakkor az áram hulladékhőből nyerhető, olyan meleg vízből, ami eddig csak úgy elfolyt a különböző ipari űzemekben.

Egy tanulmány szerint Svájcban mintegy 85 üzemnél lehetne felszerelni a motorokat, az összteljesítmény 5,3 megawatt. Németországban mintegy 850 üzemben 320 megawatt összteljesítménye lehetne a motoroknak.

Ez óvatos becslés, mert azt feltételezi, hogy a teljes hulladék hő potenciál 6 százaléka kerül felhasználásra. Különösen nagy lehetőséget látnak a tanulmány szerzői a gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban. A 320 megawatt egy nagyobb teljesítményű hagyományos erőmű teljesítményét válthatná ki.

A Neue Züricher Zeitung cikke szerint Nikolaus Vida – Vida Miklós most úgy véli, hogy a profiknak kell jönniük, hogy javítsák a motor teljesítményét, ezért megkezdődött az együttműködés különböző cégekkel és kutatóintézetekkel a hatásfok javítása érdekében.

Forrás: nzz.ch, swiss blue energy, vilagtudomany.hu

Kommentárok : 0

Még senki sem kommentálta a cikket. Legyen Ön az első!Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 5+7 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :