A magyar mezőgazdaság és a vidék - 1. rész
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : mezőgazdaság, vidékfejlesztés, agrárium, Magyarország. Raskó György
Dr. Raskó György a Facebookon közölt sorozatot a magyar mezőgazdaság helyzetéről. Írása saját tapasztalatain és a statisztikai adatok elemzésén alapszik, körül járva a magyar agrárium és falu lehetőségeit. Az írást a szerző engedélyével közöljük.Az első rész legfontosabb megállapítása, hogy egy negyedszázad alatt 800 ezer mezőgazdasági munkahely szűnt meg Magyarországon és mintegy 250 ezer falusi porta áll üresen, és sok száz kistelepülést fenyeget a teljes elnéptelenedés veszélye.
A magyar mezőgazdaság és a vidék - 1. rész

Mennyien élnek napjainkban a mezőgazdaságból? Mekkora az agráriumban foglalkoztatottak száma? Agrárjövedelmek és támogatások közötti kapcsolat, összefüggések.

1. A mezőgazdasági tevékenységből egyre kevesebben tudnak megélni, még a hatalmas uniós támogatások mellett is, drámaian csökken a számuk.

1990-ben a KSH még 1 millió 200 ezer mezőgazdasági háztartást tartott nyilván.

2000-ben 960 ezret, majd 2010-ben 564 ezret.

2013-ban az utolsó Általános Mezőgazdasági Összeírás 485 ezer mezőgazdasági háztartást regisztrált, azaz a rendszerváltozás óta eltelt közel negyedszázadban 715 ezer falusi háztartásban hagytak végleg fel a zöldség, a gyümölcstermeléssel és az állattartással.

Most 2017 nyarán becslésem szerint már csak kb. 400 ezer olyan vidéki/falusi háztartás van, ahol valamiféle mezőgazdasági nyersanyag- és élelmiszer-előállítás folyik, akár önellátás, akár árutermelés céljából. Negyedszázad alatt 800 ezer család, az egykori agrártermelők kétharmada fejezte be a mezőgazdasági tevékenységet (már zöldséget sem termel a kertjében s tyúkot sem tart).

Ez a trend a következő években sem fog változni, mivel a mezőgazdasági háztartások döntő hányada, pontosan 320 ezer gazdaság 1 hektárnál kisebb mezőgazdasági területtel rendelkezik! A megélhetés minimumát kínáló gazdaságmérettel 165 ezer egyéni gazdaság, jó megélhetést és fejlődést is lehetővé tevő üzemmérete 48 ezer mezőgazdasági háztartásnak van, ez az összes kisgazdaság kevesebb, mint 10%-a!

Az egyéni gazdálkodók által művelt mezőgazdasági terület jelenleg 2,7 millió ha, de ez a földtörvény előírásai miatt évről évre nő. A gazdasági szervezetek 2017-ben mintegy 2,5 millió ha-t hasznosítanak, de területek évről évre csökken.

A gazdasági szervezetek (téesz, kft, zrt) 78 ezer fő állandó munkaerőt és 35-40 ezer fő időszaki alkalmazottat foglalkoztatnak. Az egyéni gazdaságok mindössze 12 ezer fő állandó alkalmazottat és kampányidőszakban 80-90 ezer napszámost alkalmaznak..

Összefoglalva:

A rendszerváltozás óta eltelt negyedszázadban a vidékről eltűnt 800 ezer mezőgazdasági munkahely, eltűnt az állatállomány kétharmada, a szőlő és gyümölcsös terület 40%-a, a zöldségfélék vetésterülete pedig a harmadára esett.

Azaz: a magyar mezőgazdaság, mely egykor millióknak nyújtott megélhetést, ma nem több, mint 200 ezer főnek/családnak biztosít elégséges jövedelmet. Nem véletlen tehát, hogy a magyar falvakból menekülnek az emberek, s nem véletlen, hogy 2017-ben legalább 250 ezer falusi porta üresen áll, melyben már semmiféle agrártevékenység sincs. Egy évtizeden belül további 50-60 ezerrel fog nőni az üresen álló porták száma, ha feltett kézzel passzívan figyeljük a folyamatokat. 400-500 falusi kistelepülést pedig már a teljes elnéptelenedés fenyeget.

Folytatása következik

A szerzőről:

Dr. Raskó György közgazdász, vállalkozó, 1991-től közigazgatási államtitkár, 1994-től az MDF, majd az MDNP parlamenti képviselője, 1997-től a Magyar Demokrata Néppárt alelnöke volt. 1994-ben a FAO Kelet-Európai Agrárpolitikai Tanácsadó Testületének elnökévé választották. 1996 óta a Firenzei Mezőgazdasági Akadémia levelező tagja. 1992 óta szakértői munkát végzett az OECD és a Világbank megbízásából a volt szocialista országokban.

Kommentárok : 0

Még senki sem kommentálta a cikket. Legyen Ön az első!Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 9+13 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :