Megérteni a világgazdaságot
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : MTA, Világgazdasági Tudományos Tanács,
Huszonöt évnyi szünet után folytatja munkáját a Magyar Tudományos Akadémián a Világgazdasági Tudományos Tanács. A testület negyedévente vitafórumokat szervez, amelyeken a közgazdász kutatók mellett az oktatás, az üzleti élet és a kormányzat szereplői vesznek részt. A Világgazdasági Tudományos Tanács vezetésére Török Ádámot, az MTA főtitkárát kérte fel Lovász László, az MTA elnöke.
Megérteni a világgazdaságot

 „A Világgazdasági Tudományos Tanács újjászervezése válasz a világgazdaságban zajló gyökeres átalakulási folyamatokra, kutatási eredményei, a változó világgazdasági környezetről készülő szakmai elemzései reményeink szerint hozzájárulnak a legfontosabb globális gazdasági folyamatok feltárásához és megértéséhez” – mondta a testület első ülése előtt Lovász László, az MTA elnöke.

Korábban már működött egy ugyanilyen nevű tudományos tanácsadó testület az Akadémián. A VTT először 1969-ben alakult meg abból a célból, hogy a világgazdasági nyitás folyamatában a magyar gazdaságpolitikai döntéshozókat és vállalatokat tudományosan rendszerezett információkkal és ismeretekkel támogassák. Létrehozásában elévülhetetlen szerepe volt Bognár József akadémikusnak, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet igazgatójának, aki egy olyan független testület létrehozását kezdeményezte, amely közelebb viszi a tudományos kutatómunkát a döntéshozókhoz. A Világgazdasági Kutatóintézetben és a VTT-ben zajló kutatások nem csupán az elméletekben leírt gazdasági folyamatok dokumentálására törekedtek, hanem a mélyebb társadalmi, kulturális és politikai összefüggések feltárására és értelmezésére.

A testület negyedévente vitafórumokat tart a tagjai által legfontosabbnak ítélt világgazdasági kérdésekben, továbbá ajánlásokat fogalmaz meg a jövőbeli kutatásokra vonatkozóan, amelyeket tagjai részvételével koordinál. A vitafórumokon a kutatás, az oktatás és képzés, az üzleti szféra, valamint a kormányzat szakemberei vesznek részt. Az aktuális kutatási témákról szervezett eszmecserék anyagaiból rendszeres publikációkat terveznek közreadni, emellett minden évben novemberben jelenik meg egy olyan tanulmánykötet, amely a Tanács javaslatai és ajánlásai szerint folytatott kutatómunka eredményeit dokumentálja.

Török Ádám az első év kiemelt témái közé javasolta a Kína-Japán-Korea növekedési központ, a Trump Amerikája, valamint az Oroszország, energia és nyersanyag kérdésköröket, továbbá azt javasolta, hogy a VTT foglalkozzon a Európai Unió jövője és az integráció kérdéseivel, az éghajlati folyamatok és a klímaváltozás világgazdasági hatásaival, valamint a visegrádi országok gazdasági potenciáljával.

Forrás: mta.hu
Kommentárok : 0

Még senki sem kommentálta a cikket. Legyen Ön az első!Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :