Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának állásfoglalása a műveltség iskolázási és tantervi beszűküléséről
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : MTA, közoktatás, állásfoglalás, műveltség
Riadót fújt a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága (KEB), amely saját kezdeményezésére foglalkozik a közoktatás elvi kérdéseivel, ezek közül először a műveltség fenyegető beszűkülésével.A Bizottság javasolja a középfokú szakképzésben, elsősorban a szakgimnáziumokban a szakmai és általánosan képző tárgyak arányainak újragondolását, és az oktatott természettudományi tantárgyak körének bővítését.
Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának állásfoglalása a műveltség iskolázási és tantervi beszűküléséről
A Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága vitatkozik azokkal az álláspontokkal, amelyek az általános műveltség nagy területei, a reáliák és humaniórák között valamilyen pragmatista megfontolás szerint, fontossági alapon különbséget tesznek. A Bizottság javasolja a középfokú szakképzésben, elsősorban a szakgimnáziumokban a szakmai és általánosan képző tárgyak arányainak újragondolását, és az oktatott természettudományi tartalmak (tantárgyak) körének bővítését. A Bizottság szerint a közoktatás elsődleges feladata az élethosszig tartó tanulás képességének a kialakítása és nem a naprakész munkavállalók kibocsátása a gazdaság szereplői számára. A 21. század informatikai és információtechnológiai forradalma új kihívások elé állítja az egész társadalmat és benne a közoktatást is. Olyan alapvető kérdésekre kell újra választ adni, amelyekkel kapcsolatban eddig a tradíciók és hagyományok megadták a mindenki által elfogadott, természetesnek tekinthető feleletet, de amelyekre – az átalakulás mértéke miatt – ezek már nem adhatnak útmutatást. Történelmi tapasztalatokból jól tudjuk, hogy egy ilyen forradalmi átalakulás során nagy a veszélye annak, hogy olyan hibákat követünk el, amelyek az adott területet hosszú időre hátrányosan befolyásolják.
Kommentárok : 1
Kommentelö írta : 2018. május. 09, szerda - 20:55
Én kötelezövé tenném a diákok számára a könyvtárbajárást is. Én világ életemben jártam könyvtárba (pedig nem kényszerített rá senki) és most 37 évesen is olyan köteteket találok ami által a tudásom és müveltségem is bövül. Söt! Egészen biztos vagyok abban is, hogy ha nem így tettem volna a betegségeimböl sem tudtam volna kigyógyulni mert az ehhez szükséges tudást is a könyvtári polcok közt találtam meg. "kimüvelt emberfökben a Haza igazi ereje" mondta Gróf Széchenyi István. Itt az ideje már rég, hogy érvényt szerezzünk a gondolatainak.


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :