Tudósok az áltudományok ellen
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
Az áltudományok képviselői a valódi tudományosság évezredes eredményeit kihasználva próbálnak meg olcsó sikerhez jutni, és ebből a sikerből legtöbbször pénzt csinálni, mondta Pálinkás József az MTA elnöke, aki a Szekeptikus Konferencia fővédnöke volt.
Tudósok az áltudományok ellen

Az áltudományok azonban nem csak félrevezetők, haszonlesők, hanem veszélyesek is. Ha egy beteg így kezelteti magát, és csak későn jut orvoshoz, az  akár végzetes is lehet. Az Akadémiának is fontos feladata egyértelművé tenni, hogy a tudomány nem a jelenségek egyik lehetséges magyarázata, hanem az egyetlen magyarázata. A szkeptikus, azaz tudományos nézetek képviseletét felvállalóknak pedig azt kívánom, hogy legyenek bátrak, mert az áltudományok terjesztői gyakran hangosak és agresszívak – emelte ki a konferenciára küldött üzenetében Pálinkás József, az MTA elnöke.

Az Akadémia vezetője szerint a legfontosabb, hogy az oktatásba ne kerülhessenek be ezek, a gyerekek számára elsőre csábítóan egyszerű magyarázatok. „Sajnos a sulinet honlapján is előfordulnak szamárságok, például a földsugárzásról szóló írások. Ilyesmi nem létezik, maga a szó is értelmetlen”, tette hozzá Pálinkás József.

A február 27-én megtartott rendezvény főszervezője, Härtlein Károly szerint is aggályos, hogy a közoktatásban és a közszolgálati médiumokban is teret kaphatnak az áltudományos nézetek. Ez az egyik oka annak, hogy a konferencia délutáni részében éppen a média és az újságírók szerepét elemezték a meghívott előadók. – A tudományos újságíráshoz elengedhetetlen az alázat a téma és annak szakértői iránt. Az egyik leggyakoribb probléma, amellyel szembeülnünk kell, hogy az újságírók gyakran nem a feldolgozott téma valódi szakértőit kérdezik meg, ha mégis, akkor pedig aránytalanul kevés időt szánnak nekik a műsoridejükből – mondta az mta.hu-nak Härtlein Károly.

A Szkeptikus Konferenciát idén hetedik alkalommal tartják meg Budapesten, a Műszaki Egyetem Fizikai Intézetének szervezésében. – Kollégáimmal mindig nagy örömmel látogattuk a székesfehérvári Szkeptikus Konferenciát, de tudtuk, hogy a mi tanítványaink közül csak kevesen tudnak eljönni rá, ezért úgy döntöttünk, hogy ennek mintájára megszervezzük a saját rendezvényünket a Műegyetemen – mesélte az mta.hu-nak a konferencia indulásáról Härtlein Károly.

Az idei rendezvény egyik részében a tudományos ismeretterjesztésé volt a főszerep, az előadók (köztük Kertész János akadémikus, Büki Gergely, az Akadémia doktora, és Bajsz József, a Magyar Nukleáris Társaság alelnöke) azt a kérdést járták körül, hogy a tudományosan nem bizonyítható „energiatermelő” gépek nélkül, a realitás talaján maradva milyen lehetőségei vannak Magyarországnak arra, hogy hatékonyabbá és korszerűbbé tegye energiafelhasználását. Így szó esett az alternatív energiaforrások, a biomassza, vagy a szélerőművek mellett az atomenergia további alkalmazásáról, és az elektromos hálózat veszteségeit csökkentő újfajta intelligens vezérlési megoldásokról is.

A konferencia keretében a Kételkedem, tehát vagyok című 51 perces dokumentumfilmet nézhették meg a részvevők. A film szkeptikus stábja egyebek mellett a pálcás vízkeresés, a gázfogyasztás-csökkentő mágnesek, a benzinadalékok és falszárító berendezések valódi hatásfokának megmérésére tett kísérletet.

- Sajnos az áltudományoknak kedvez az itthon fokozatosan visszaszoruló természettudományi oktatás is. Emellett a gazdasági környezet is hozzájárul ezek terjedéséhez, hiszen manapság nem népszerű fellépni olyan vállalkozások ellen, amelyek állásokat teremtenek, és adót fizetnek. Pedig ezek a cégek akár kínos helyzetbe is hozhatják Magyarországot, az egyik „falszárító” találmányt üzemeltető vállalkozás referenciái között ott van például a magyar Parlament pincéje is – figyelmeztetetett Härtlein Károly. 

A Szkeptikus Társaság, és a Szkeptikus Konferencia számára kezdettől fogva inspirációt nyújtott James Randi munkássága, tette hozzá Härtlein Károly. James Randi hatvan éves koráig bűvészként dolgozott, ezután pedig az állítólagos paranormális jelenségek mögött álló trükkök leleplezésével kezdett foglalkozni. Többek között Uri Geller módszereiről is írt egy nagy vihart kavaró könyvet. Híres felajánlása szerint (The One Million Dollar Paranormal Challenge) egymillió dollárt fizet annak, aki ellenőrzött körülmények között paranormális jelenséget tud prezentálni - az összeget eddig nem nyerte el senki. James Randi az áltudományok visszaszorítására alapítványt is  létrehozott, és világszerte támogatja az ilyen célú publikációkat. Amikor Magyarországon járt, középiskolásoknak alapított pályázatot, amelynek odaítéléséről a Természet Világa folyóirat szerkesztősége dönt, több díjnyertes magyar cikk James Randi szervezetének honlapján is olvasható. (mta.hu)

 

Kommentárok : 1
Kostyál László 06. 72.489400. írta : 2011. szeptember. 27, kedd - 12:17
A műholdakat időnként magasabb pályára kell állítani.Ehhez a műholdat a keringés irányába kell rakéták segítségével gyorsítani.Ehhez a munkához pontosan annyi energiát használtunk föl, ami a műhold növekvő mozgási energiájához kellett.A magasabb körpályán nagyobb lett a műhold helyzeti energiája is.Honnan van az a megnövekedett helyzeti energia? Csak nem a centrifugális erő és a centripetális erő kölcsön hatásából KELETKEZETT.Mégis keletkezhet energia?Mit szólnak hozzá a fizikusok Nem kellene ezt dolgot újra gondolni.Úgy vélem,hogy itt sérül az energiamegmaradás elve és az "okság"elve is.


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :