Térkép arról, mi van alattunk
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
Új alapokra helyezheti a magyarországi termálvíz, geotermikus energia és szénhidrogén kutatásokat az a térkép, amely a hazai medencék aljzatának földtani felépítésével kapcsolatos jelenlegi ismereteket és szakértői álláspontokat mutatja be. A kiadvány a szerkesztő bizottság munkáját vezető szakember szerint fontos lépést lehet egy, az egész Kárpát-medencerendszer aljzatát ábrázoló térkép elkészítéséhez.
Térkép arról, mi van alattunk

- Alap a geológiai kutatásokhoz – így minősítette az előkészítés után öt év alatt megszületett 1:500 000 méretarányú kiadványt Haas János geológus, az MTA doktora. A szerkesztést koordináló bizottság vezetője elmondta: a magyarországi medencék aljzatának földtani felépítését bemutató térkép hiánypótló, amelyet a geológiai kutatások szakmai igényei hívtak életre.

A medencealjzat feltérképezését korábban sok megoldhatatlannak tűnő technikai nehézség gátolta. Magyarország medencéinek nagy része geológiai értelemben fiatal. A vékony kéreg miatt a hőmérséklet gyorsan emelkedik a felszín alatt. Ez különleges technikai innovációt igényelt a fúrások nagy részét végző MOL Nyrt. szakembereitől. A „terepen” tapasztalt problémák sikeres megoldásával párhuzamosan az íróasztalok mellett dolgozók is haladást értek el: a térképkészítők a geofizikában az elmúlt időszakban bekövetkezett forradalmi változások, például a térbeli szeizmikuskép alkotás eredményeit is felhasználhatták.

A geológiai technika fejlődésének köszönhetően pedig a korábbinál pontosabban tudták meghatározni a kőzetek korát és jellegét. - Mindezek szintézise tette lehetővé a térkép megjelenését – fogalmazott Haas János. Hozzátette: olyan kiadvány készült, amely az aljzat geológiai felépítése és szerkezete mellett annak mélységét is ábrázolja. A geológus hangsúlyozta, hogy az új térképhez hasonló negyven évvel ezelőtt készült ugyan a Magyar Állami Földtani Intézetben, de az akkori tudományos és technikai keretek között csak néhány kőzetet tudtak megjelölni a tudósok. Később, az 1980-as években jelent meg egy bővebb és pontosabb kiadás. A geológiai kutatásokat végző szakemberek munkáját nem csupán a Magyar Állami Földtani Intézet gondozásában kiadott térkép segíti. A kiadvány elkészítéséhez felhasznált adatok – például 1200 fúrás információi – egy digitális adatbázisba kerültek. Ez a további fúrási adatokat is tartalmazó összefoglaló folyamatosan frissül, így naprakész információkhoz juthatnak felhasználók.

A hazai szénhidrogének további felkutatásához éppúgy hasznos lehet a kiadvány, mint a geotermikus energia-lehetőségek prognosztizálásához, vagy a megfelelő kutatási területek kijelöléséhez. A nemzetközi mércével mérve is bőséges információt tartalmazó kiadvány és a hozzá kapcsolódó digitális adatbázis a kutatókon kívül a magánvállalkozások számára is ötleteket ad a szénhidrogén és geotermikus energia jobb kiaknázásához. Mindezt kiegészíti egy dombortérkép, amit főleg az oktatásban tudnak majd használni.

A szerkesztőbizottság munkáját vezető geológus szerint a térkép jó alap lehet egy, az egész Kárpát-medencerendszer aljzatát ábrázoló, hasonló kiadvány elkészítéséhez. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy ilyen térkép megalkotása még igen sok nemzetközi egyeztetést igényel a szomszédos országok szakembereivel. (mta.hu)

Kommentárok : 2
Kanta István írta : 2017. május. 10, szerda - 23:07
Tisztelt Balogh Csaba Úr!A segitségét kérném!Az édesapám elmesélése alapján,nálunk is kerestek kőolajat még kb az 1930 as években,de csak sós melegvizet találtak.Elmodása szerint,nem engedtek a környékre sem senkit de ők kilesték,mint gyerekek,hogy hol volt a fúrás,mert utána lezárták,földel behordták,hogy ne is tudja senki hol volt.Szerintem még abban az időben nem volt olyan technológia amivel nagyon mélyre fúrhattak volna.Ebben kérném a segitségét,hogy hol tudnék utána nézni a fúrási eredményeknek.Egy borsodi kis falu mellett volt a fúrás.Szeretném megfúratni,ha érdemes.Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel!Kanta István Email: kantabt@gmail.com

Balogh Csaba írta : 2010. július. 21, szerda - 15:22
Nagyon hasznos és érdekes kiadványnak ígérkezik


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 5+7 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :