Világrekorder szélerőmű
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
Új trend érvényesül a német szélerőmű iparban: magasabbra, nagyobbat és kevesebbet. Erre példa az új, 200 méter magas szélgigász. A világ legnagyobb szélerőművét Dél-Németországban építik, Pfalzban a Schneebergerhof nevű településen, ahol Németország első szélerőműve állt. A gigász acéltornya 135 méter magas, és egy 127 méter átmérőjű óriás-rotort szerelnek rá, így a számítások szerint a szélerőmű 12668 négyzetméteren képes majd „befogni” a szelet.
Világrekorder szélerőmű

A szélerőmű legmagasabb pontja 200 méter lesz, olyan magas, mint Frankfurtban az 54 emeletes Maintower nevű felhőkarcoló. A további adatok szerint 1500 köbméter betont és 180 tonna acélt építenek az óriási toronyba, amelynek csúcsán a gondola, generátorral és a rotorlapokkal együtt 700 tonna súlyú lesz.

A gyártó, az Enercon nevű cég építi a 6 megawatt teljesítményű E126 jelű generátort, amelyet mostanra följavítottak, vagyis új generátorhűtéssel látták el. Ennek köszönhetően 7, 5 megawattra növekedhet a teljesítmény, ami világrekordnak számít. A szélerőmű a tervek szerint legkésőbb az idén novemberben már áramot szállít a hálózatba, és képes lesz hatezer háztartást ellátni. Matthias Willenbacher fizikus, aki 1996-ban az első szélerőművet építette Pfalzban, azt hangsúlyozza, hogy „egyetlen szélkerékkel tiszta áramot lehet adni egy egész kisvárosnak”.

Az óriási szélerőmű egyben az új trendet is mutatja: bár Németországban több mint 21 ezer szélerőmű működik teljesítményük átlagosan „csak” 2 megawatt. A szakértők úgy vélik, hogy ez túl kevés ahhoz, hogy jelentősen növeljék a megújuló energiapotenciált. Ezért új, nagyobb teljesítményű erőművekkel kell helyettesíteni a régi, elavulóban lévő gépeket, így a „repowering” után kevesebb, de sokkal nagyobb teljesítményű szélerőmű szállítana áramot.

 

Forrás: weltonline, kép: sulinet

 

 

 

Kommentárok : 3
urnekiffac írta : 2019. június. 10, hétfő - 10:55
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin mki.illa.vilagtudomany.hu.nvt.oo http://mewkid.net/buy-amoxicillin/

írta : 2010. augusztus. 11, szerda - 13:01

Annare Santamire írta : 2010. augusztus. 04, szerda - 10:17
Remek, fantasztikus! Ebben van a jövő!


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 9+13 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :