Új irány a daganatkutatásban
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
A daganatos betegségek gyógyításának új megközelítésén gondolkodik az MTA Lendület Programjának egyik nyertese, aki a Semmelweis Egyetem Genomikai Hálózat rendezvényén ismertette eredményeit. Szakács Gergely kutatása nem a tumor méretének minél gyorsabb csökkentésére irányul, hanem a betegség okozója, a tumor őssejt elpusztítására. A kezelés hosszabbra nyúlhat, de általa megelőzhető a daganat kiújulása.
Új irány a daganatkutatásban

Az őssejtkutatás eredményei is alapul szolgáltak Szakács Gergely számára, aki a többi között azt vizsgálja, hogyan pusztítható el véglegesen egy rákos daganat. A Semmelweis Egyetemen tartott előadásában elmondta: a kezelésnek a tumor őssejtekre kell irányulniuk, ezek ugyanis a daganatképződés és a kiújulás legfontosabb sejtjei - a daganatsejtek hierarchiájának csúcsán álló sejtek. 

A tumorsejtek hierarchikus szervezettsége, a tumor őssejtek szerepe a csontvelő felépítésének analógiájára képzelhető el.  A csontvelőben megtalálható különféle sejtek a csontvelői őssejtből képződnek. Ezek az őssejtek számos különleges tulajdonsággal rendelkeznek, például képesek úgy osztódni, hogy újabb őssejteket hoznak létre, de úgy is, hogy a csontvelőben termelődő egyéb sejttípusok is keletkeznek belőlük. A tumor őssejt modell szerint a daganatok felépítése is hasonló elv szerint rendeződik, azaz a tumorsejtek a hierarchia csúcsán lévő tumor őssejtekből keletkeznek. A rákos daganatot tehát ezek az alacsony számban jelenlévő, ám igen nehezen elpusztítható őssejtek tartják fenn.

A rákgyógyítás hagyományosan a daganat egészének elpusztítására koncentrál. Szakács Gergely a kemoterápia mechanizmusát egy fa hasonlatával szemléltette: a gyógyítás nem a gyökereket gyengíti el, hanem a burjánzó ágakat metszi. Mint elmondta, a tumor őssejt modell szerint - amelyet az ő kutatásai is követnek - az elsődleges cél nem az, hogy minél hamarabb elpusztítsuk a rákos sejteket és csökkenjen a tumor mérete, hanem az, hogy az eredőjüket szüntessük meg akár egy hosszabb terápia által, ezzel ugyanis kiküszöbölhető a betegség kiújulása.

Ehhez azonban meg kell találni a kérdéses sejteket a daganatokban, vagyis a tumor őssejteket, és azt a módszert is ki kell fejleszteni, amely által ezek elpusztíthatók vagy legyengíthetők. Ez utóbbi kulcskérdés, az őssejtek ugyanis sokkal jobban ellenállnak a kezelésnek, mint a daganatsejtek, sőt egyre rezisztensebbé válnak a terápia által. Ez a fő oka annak, hogy számos hatékonynak tűnő kezelés után idővel a tumor visszatér. A másik kulcsfontosságú probléma az őssejtek megtalálása. Ez épp azon mechanizmus által válik lehetségessé, amely növeli ezen sejtek ellenálló képességét az egyes mérgező anyagokkal, például a kemoterápiával szemben. Az őssejtek falában úgynevezett multidrog transzporterek találhatók, amelyek leginkább egy pumpához hasonlítanak, és egyfajta védekezési mechanizmusként bármilyen, a sejt számára káros vegyületet kipumpálnak belőle. Ezeknek a pumpáknak - az ABC transzportereknek - köszönhetően nem hat az őssejtre a kemoterápia, és nem jut a sejtekbe az a festékanyag sem, amelyet a kutatók a sejtek felismerésére használnak. A tumorsejtek megfestése után tehát azok lesznek az őssejtek, amelyek nem színeződnek el.

Az őssejtek elpusztításának vizsgálatakor megkerülhetetlenek a transzporterek. A kutatók három úton indultak el ezek hatásának kiküszöbölésére. Az első célja az volt, hogy gátolja a védekezési mechanizmusok működését. Ez zsákutcának bizonyult, mert a transzportereknek az egészséges sejtekben is fontos szerepük van, gátlásuk pedig megváltoztatta az alkalmazott gyógyszerek szervezetbe való bejuttatásuk utáni tulajdonságait (például a felszívódást). Ennek következtében az addig nem toxikus kemoterápiás kezelés méregként hatott a szervezetre.

A másik kutatás a transzporterek kikerülését célozta, de kiderült, hogy a pumpákat nem olyan könnyű „kicselezni". Szakács Gergely viszont azt vizsgálja, hogyan tehető sebezhetővé a tumor őssejt éppen a védelmi rendszerének köszönhetően. Szakács Gergely több olyan, úgynevezett MDR-szelektív vegyületet is bemutatott, melyekkel szemben az egyébként rezisztens sejtek paradox módon kevésbé ellenállók. Az eredmények új irányt adnak a kutatásoknak. Tanulmányozható, hogyan fordítható a tumor őssejt védekező mechanizmusa saját maga ellen, de az is, hogyan alakítható át az őssejt olyan sejtté, amelyre hat a kemoterápia.

Forrás: mta.hu

Kommentárok : 3
AnthonyCooli írta : 2018. november. 25, vasárnap - 23:37
earn money online youtube tamil:
earn money online reddit
w to earn money online
how to earn money online 1 lakh per month
earn money online to paypal
hw 2 make money online in nigeria

Popular Tags: how to make money online with my bodyearn money from mobile appsbest ways to earn money online 2018make money online ebook downloadhow to make money online instagramreal money earning app ioshow to earn money online reviewsmaking money pratchett read onlinehow to get paid using amazon mechanical turkbest ideas to make money onlineearn money online make money online apkonline survey earn money appeve online how to make isk haulinghow to sell photos online and make money in pakistanmake money selling crafts onlineearn money online with investment for studentshow to make legit money working onlinehow to make money with online tradingmake money on amazon canadablog about making money onlinehow to make money online video tutorialhow earn money online by typinghow to make money working online from homemoney claim pay onlineplay online chess game and earn money


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :