Új irány a daganatkutatásban
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
A daganatos betegségek gyógyításának új megközelítésén gondolkodik az MTA Lendület Programjának egyik nyertese, aki a Semmelweis Egyetem Genomikai Hálózat rendezvényén ismertette eredményeit. Szakács Gergely kutatása nem a tumor méretének minél gyorsabb csökkentésére irányul, hanem a betegség okozója, a tumor őssejt elpusztítására. A kezelés hosszabbra nyúlhat, de általa megelőzhető a daganat kiújulása.
Új irány a daganatkutatásban

Az őssejtkutatás eredményei is alapul szolgáltak Szakács Gergely számára, aki a többi között azt vizsgálja, hogyan pusztítható el véglegesen egy rákos daganat. A Semmelweis Egyetemen tartott előadásában elmondta: a kezelésnek a tumor őssejtekre kell irányulniuk, ezek ugyanis a daganatképződés és a kiújulás legfontosabb sejtjei - a daganatsejtek hierarchiájának csúcsán álló sejtek. 

A tumorsejtek hierarchikus szervezettsége, a tumor őssejtek szerepe a csontvelő felépítésének analógiájára képzelhető el.  A csontvelőben megtalálható különféle sejtek a csontvelői őssejtből képződnek. Ezek az őssejtek számos különleges tulajdonsággal rendelkeznek, például képesek úgy osztódni, hogy újabb őssejteket hoznak létre, de úgy is, hogy a csontvelőben termelődő egyéb sejttípusok is keletkeznek belőlük. A tumor őssejt modell szerint a daganatok felépítése is hasonló elv szerint rendeződik, azaz a tumorsejtek a hierarchia csúcsán lévő tumor őssejtekből keletkeznek. A rákos daganatot tehát ezek az alacsony számban jelenlévő, ám igen nehezen elpusztítható őssejtek tartják fenn.

A rákgyógyítás hagyományosan a daganat egészének elpusztítására koncentrál. Szakács Gergely a kemoterápia mechanizmusát egy fa hasonlatával szemléltette: a gyógyítás nem a gyökereket gyengíti el, hanem a burjánzó ágakat metszi. Mint elmondta, a tumor őssejt modell szerint - amelyet az ő kutatásai is követnek - az elsődleges cél nem az, hogy minél hamarabb elpusztítsuk a rákos sejteket és csökkenjen a tumor mérete, hanem az, hogy az eredőjüket szüntessük meg akár egy hosszabb terápia által, ezzel ugyanis kiküszöbölhető a betegség kiújulása.

Ehhez azonban meg kell találni a kérdéses sejteket a daganatokban, vagyis a tumor őssejteket, és azt a módszert is ki kell fejleszteni, amely által ezek elpusztíthatók vagy legyengíthetők. Ez utóbbi kulcskérdés, az őssejtek ugyanis sokkal jobban ellenállnak a kezelésnek, mint a daganatsejtek, sőt egyre rezisztensebbé válnak a terápia által. Ez a fő oka annak, hogy számos hatékonynak tűnő kezelés után idővel a tumor visszatér. A másik kulcsfontosságú probléma az őssejtek megtalálása. Ez épp azon mechanizmus által válik lehetségessé, amely növeli ezen sejtek ellenálló képességét az egyes mérgező anyagokkal, például a kemoterápiával szemben. Az őssejtek falában úgynevezett multidrog transzporterek találhatók, amelyek leginkább egy pumpához hasonlítanak, és egyfajta védekezési mechanizmusként bármilyen, a sejt számára káros vegyületet kipumpálnak belőle. Ezeknek a pumpáknak - az ABC transzportereknek - köszönhetően nem hat az őssejtre a kemoterápia, és nem jut a sejtekbe az a festékanyag sem, amelyet a kutatók a sejtek felismerésére használnak. A tumorsejtek megfestése után tehát azok lesznek az őssejtek, amelyek nem színeződnek el.

Az őssejtek elpusztításának vizsgálatakor megkerülhetetlenek a transzporterek. A kutatók három úton indultak el ezek hatásának kiküszöbölésére. Az első célja az volt, hogy gátolja a védekezési mechanizmusok működését. Ez zsákutcának bizonyult, mert a transzportereknek az egészséges sejtekben is fontos szerepük van, gátlásuk pedig megváltoztatta az alkalmazott gyógyszerek szervezetbe való bejuttatásuk utáni tulajdonságait (például a felszívódást). Ennek következtében az addig nem toxikus kemoterápiás kezelés méregként hatott a szervezetre.

A másik kutatás a transzporterek kikerülését célozta, de kiderült, hogy a pumpákat nem olyan könnyű „kicselezni". Szakács Gergely viszont azt vizsgálja, hogyan tehető sebezhetővé a tumor őssejt éppen a védelmi rendszerének köszönhetően. Szakács Gergely több olyan, úgynevezett MDR-szelektív vegyületet is bemutatott, melyekkel szemben az egyébként rezisztens sejtek paradox módon kevésbé ellenállók. Az eredmények új irányt adnak a kutatásoknak. Tanulmányozható, hogyan fordítható a tumor őssejt védekező mechanizmusa saját maga ellen, de az is, hogyan alakítható át az őssejt olyan sejtté, amelyre hat a kemoterápia.

Forrás: mta.hu

Kommentárok : 1
RichardDaymn írta : 2018. május. 17, csütörtök - 05:20
Click Here!


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :