Nem csodaszer. Vagy mégis?
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
Elképzelhető, hogy napjaink négy-öt súlyos betegsége valójában egyetlen nagy probléma, sokféleképp megnyilvánulva? És ha ez igaz, akkor tán az sem kizárt, hogy egy okos találattal számtalan bajunkat orvosolhatjuk?
Nem csodaszer. Vagy mégis?

Időről időre csodaszerek rengetik meg a világot – az emberiség már temérdek találmányról hitte, hogy megszabadítja gyógyíthatatlan nyavalyáitól. Mostanság a rezveratrol járja. Ez az anyag az ún. „francia paradoxon” egyik szereplője, amelynek lényege: a borivó népeknek mintha kevéssé ártana a stressz, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás.

A vörösborban megtalálható rezveratrollal számos vizsgálatot, állatkísérletet végeztek, ám mindezidáig humán adata nem volt a tudománynak, így aztán gyártását elsősorban üzleti megfontolások alapján végezték – végzik világszerte.

Így volt ez egészen a közelmúltig, amikor is Pécsett lefolytatták a világ első humán klinikai vizsgálatát az ígéretes hatóanyaggal.

A Tudományegyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrumában Dr. Brasnyó Pál vezette a vizsgálatokat.

– Állatkísérletes modellek már igazolták, hogy a cukorbeteg kísérleti állatoknál a rezveratrol javította a vércukorháztartást, és a rendkívül káros, úgynevezett oxidatív stresszt – a „szabadgyökös” károsodásokat – is csökkentette. Tényleg elsők voltunk, mert embereken végzett vizsgálat nem történt eddig – jelentette ki dr. Brasnyó. Kapszulában kapták a betegek a rezveratrolt, kétszer 5 mg-ot, úgynevezett „kettős vak” placebo-kontrollal: a betegeink fele kapott hatóanyagot, a másik fele csak hatóanyag nélkülit, ún. placebót szedett. Attól volt „kettős vak”, hogy sem a beteg, sem mi, közvetlen vizsgálóorvosok nem tudtuk, ki mit kapott. Volt egy harmadik csoport a Biokémiai Intézetben, ők adták ki a kapszulákat – viszont ők nem ismerték a betegeket. Így nem befolyásolta semmi sem a vizsgálót, sem a beteget – magyarázza az eljárást dr. Brasnyó Pál, majd hozzáteszi: a betegek egytől egyig kettes típusú cukorbetegek voltak. Ezt időskori cukorbetegségnek is szokták nevezni, de ma már civilizációs betegségként is emlegetik.

Mint minden gyógyszerből, úgy a gyógyhatású készítményből is meg kell találni az optimális dózist. Esetünkben tehát az is fontos tapasztalat, hogy egy relatíve alacsony mennyiség is hatékonynak bizonyult. Ez alátámasztja azt is, hogy a rezveratrol nem csak önmagában, mint antioxidáns, hanem mint egy speciális, jelátvitelt befolyásoló molekula is működik.

Dr. Mészáros László biokémikus a rezveratrol világszerte számon tartott kutatója – és mivel a különlegesen nagy tisztaságú rezveratrolt ő biztosította, egyik főszereplőjévé vált a világ első humán klinikai vizsgálatának. – A méltán híres, amerikai Mayo Klinika belgyógyászati osztályának vezetője, dr. Breant Bauer szerint a rezveratrol a legjobb dolog, ami az utóbbi években az emberrel történt – foglalja össze a lényeget a neves biokémikus. Az, hogy a rezveratrol kettes diabéteszben használható, nagyon jó - mondja Mészáros doktor. - De ami a pécsi, immár humánvizsgálatban engem még inkább lelkesít: oxidatív stresszben is működik. Függetlenül attól, hogy a rezvaratrol gyökfogó – vagyis egy molekula képes egy szabadgyököt eliminálni, azaz reakcióba lép és a szabadgyöknek annyi –, mi kiszámoltuk, hogy viszonylag kevés rezveratrol-molekula nagyon-nagyon sok szabadgyököt tud eltüntetni.

Forrás: Pécsi Újság

Kommentárok : 2
Szalkai Ágnes írta : 2020. március. 24, kedd - 12:16
Köszönöm a közérthető összefoglalót a kutatás eredményeiről és gratulálok! Érintett családtagom okán érdeklődöm, kapható-e rezveratol tartalmú gyógyszer vagy táplálékkiegészítő, vagy még a klinikai kipróbálás szakaszában vannak?
Szeretném azt is megtudni, hogy életkorfüggő-e a szer hatása.
Köszönöm, további sikereket kívánok a kutatásban és alkalmazásban.
Szalkai Ágnes

Szalkai Ágnes írta : 2020. március. 24, kedd - 12:07


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :