A leggyakoribb kérdések a szürkehályogról

A leggyakoribb kérdések a szürkehályogról

A leggyakoribb kérdések a szürkehályogról

Tünetei alapján arra gyanakszik, hogy szürkehályog alakult ki a szemén, vagy már túl is van a diagnózison, és megijedt, hogy többé sosem fog élesen látni? Szerencsére ettől nem kell tartani, van megoldás!

Milyen betegség a szürkehályog?

A szürkehályog elnevezés megtévesztő, mert valójában nem hályogról van szó. A betegséget az okozza, hogy elmozdulnak a szemlencse fehérjerostjai, ami miatt az egészséges állapotban tiszta szemlencse beszürkül és elhomályosodik, és ennek következtében romlik a betegek látása. Leggyakrabban a kor előrehaladtával, az emberi test természetes vízvesztésének következtében alakul ki, de a dohányzás, a cukorbetegség, az UV- és a kékfénysugárzás, valamint egyes gyógyszerek szintén degeneratív folyamatokat indíthatnak el a szemlencsén. Mindennek köszönhetően manapság a szürkehályog civilizációs betegségnek tekinthető.

Tényleg csak műtéttel kezelhető?

A tévhitekkel ellentétben a szürkehályog nem javítható sem szemüveggel, sem kontaktlencsével, vitaminokkal vagy szemtornával. Az egyetlen megoldás a szürkehályog-műtét, amelynek során a beteg szemlencse helyére egy egyénileg megtervezett műlencsét ültetnek be. Bár ez elsőre drasztikusan hangzik, teljesen fájdalommentes és gyors beavatkozásról van szó, mellyel évente több millió beteget kezelnek. Napjainkban ez a leggyakrabban végzett szemmegnyitó műtét, és a modern technológiának hála akár a betegség korai szakaszában is elvégezhető, nem kell megvárni, hogy „beérjen“ a szürkehályog, és jelentősen rontsa a páciensek életminőségét.

Milyen műlencsék közül lehet választani a szürkehályog-műtéthez?

Léteznek egyfókuszú és többfókuszú műlencsék. Előbbiek csak egy tartományban biztosítanak éles látást, a páciens döntése alapján közelre vagy távolra fókuszáljuk őket, a többi távolságban viszont szemüveget kell viselnie. Ezzel szemben egy trifokális lencsével közelre, középtávolságra és távolra is jól láthat, akár szemüveg nélkül is. A trifokális műlencsék tehát nagyobb kényelmet biztosítanak a hétköznapokban, ám pici hátrányuk, hogy gyenge fényviszonyoknál, például éjszakai vezetésnél fényszóródás tapasztalható. Ezért akinek — például munkájából kifolyólag — fontos, hogy éjjel is minél jobban lásson szemüveg nélkül, az újabb fejlesztésű, nyújtott fókuszú, úgynevezett EDoF műlencsét szoktuk ajánlani. Ez a műlencse egyesíti a monofokális és multifokális műlencse típusok előnyeit, mivel a fókusztartomány kiterjesztésével kitűnő távoli, kiváló középtávolsági és megfelelő funkcionális közeli látást ad. Ráadásul gyenge fényviszonyok mellett például esti vezetésnél sem okoz vizuális mellékhatásokat. Mindegyik típusú műlencséből létezik tórikus verzió, melyre akkor van szükség, ha cilinderes (vagyis asztigmiás) a szeme.

A mai modern műlencsékben pedig törőerejüktől függetlenül közös, hogy a szűrkehályog műtét után nem változik az alakjuk, méretük, szerkezetük, konzisztenciájuk, tehát nem szükséges a cseréjük, ezáltal végleges megoldást nyújtanak.