Kopernikusz: rehabilitálva, újratemetve
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
Csaknem 500 évvel halála után megszentelt sírba temették a forradalmi nézeteket hirdető, ezért kiátkozott Kopernikusz földi maradványait Frombork (az egykori Frauenburg) dómjában. A temetés „a tudomány és a hit megbékélésének gesztusa” – jelentette ki Jacek Jezierski, Frombork püspöke.
Kopernikusz: rehabilitálva, újratemetve

Nikolausz Kopernikusz (1473–1543) tanításait az egyház évszázadokon át eretnekként tartotta nyilván, és ezért ki is átkozta. Galileo Galilei olasz csillagászt is csak 18 esztendővel ezelőtt, 1992-ben rehabilitálta az akkori II. János Pál pápa. Galilei ellen a kopernikuszi forradalmi nézetek továbbfejlesztéséért indított eljárást az inkvizíció.

A toruńi születésű Kopernikusz (latinosan Nicolaus Copernicus, lengyelül Mikołaj Kopernik) 1473-tól egészen 1543-ban bekövetkezett haláláig élt Fromborkban, ahol az ottani dóm egy jeltelen sírjában helyezték el – egészen 2004-ig ezért nem is lehetett tudni, hol van a végső nyughelye. Földi maradványait Jacek Jezierski fromborki püspök kezdeményezésére kezdték el keresni, s miután hosszas vizsgálatok után sikerült azonosítani, vasárnap ünnepélyesen újratemették. Jezierski atya külön hangsúlyozta a cselekedet jelképes értékét: „tudomány és hit megbékélhet egymással” – mondta.

Kelet-poroszországi száműzetése közepette, a búcsúzó középkorban Kopernikusz matematikai számításaival és nyitott szemmel olyan elméletet dolgozott ki, amelyik megrázkódtatta az addig érvényben volt keresztény világképet: nem a Föld van a világmindenség középpontjában, hanem a Nap körül kering. A Föld és az ember tehát nem lehet a világegyetem centruma – ezért az állításáért a katolikus egyház eretnekként kiátkozta őt, mindazonáltal csak halála után, mivel teóriája csak matematikusok és csillagászok szűk körében volt ismeretes.

 „Semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy Kopernikusz tartott volna az eretnekké nyilvánításától” – nyilatkozta Jack Repchek amerikai tudománytörténész, a „Kopernikusz titka” című könyv szerzője, aki szerint a csillagász (egyúttal frauenburgi kanonok) nem volt másoknál jelentékenyebb egyházi személy. „Nem volt az az ikonszerű hős, akivé később vált” – tette hozzá Repchek. A „De Revolutionibus Orbium Coelestium” („Az égi pályák körforgásáról”) című fő művét utolsó életévében foglalta össze, és a kinyomtatott könyv egy példányát épp halála napján, 1543. május 21-én vehette kézbe.

http://infovilag.hu/hir-17850-kopernikuszt_rehabilitalta_es.html
Kommentárok : 0

Még senki sem kommentálta a cikket. Legyen Ön az első!Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :