Megvan a méhpusztulás okozója!
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
Egy atka a fő okozója a méhek pusztulásának, állapította meg egy tanulmány, amelyet most tett közzé a német Deutsches Bienen-Monitoring. A német szerzők szerint megvannak a megfelelő statisztikai adatok, amelyek bizonyítják, hogy a méhpusztulás legnagyobb oka Varroa milbe atka, a második helyen télen bizonyos vírusfertőzések állnak. A vizsgálatba 2004 és 2009 között mintegy 120 méhész több mint 1200 kaptárját vizsgálták meg Németországban.
Megvan a méhpusztulás okozója!

Az Ázsiából behurcolt Varroa atka (Varroa milbe) a méhrajok nagy részét erősen megtizedelte, helyenként már-már végveszélybe sodorta az állományt, és a magát a méhészkedést is. A méhészek évek óta küzdenek ezzel a problémával, mert a Varroa Milbe egy olyan parazita, ami behatol a kaptárakba, és a méheknél, különösen a födött fiasításnál nagy károkat okoz. Azzal gyöngíti le őket, hogy vért (a méheknél nyirok) szív el tőlük.  A helyzet drámai, mondhatni világszerte.

Amint beszámoltunk róla, a méhpusztulás már négy kontinensre kiterjedt. A világon a 100 legfontosabb haszonnövény közül több mint 70 beporzása a méhektől függ. Az emberiség elhitette magával, hogy a 21 század technológiai fejlődése révén független lehet a természettől. A méhek pusztulása azonban azt mutatta, hogy "még jobban, nem pedig kevésbé" függünk a természettől, mondta Achim Steiner, az UNEP igazgatója március elején egy, a veszélyre figyelmeztető tanulmány bemutatásakor.

Ahogy a Világtudomány már korábban többször beszámolt róla, a tét igen nagy: a világ élelmiszer termelésének legalább harmada. Közép-Európában a növények mintegy 80 százalékát a méhek porozzák be, mondják a szakértők. Csak az Európai Unióban a méhek által termelt érték meghaladja a 22 milliárd eurót évente.

Az emberek jelentős része tudna méz nélkül élni – de a méhek nélkül aligha. Egy állítólagos Einstein jóslat szól arról, hogy ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl őket. Januárban a magyar szakminiszter, Fazekas Sándor figyelmeztette kollégáit Brüsszelben az európai méhcsaládok aggasztó állapotára. A méhek a szarvasmarhák és a sertések után a harmadik legfontosabb haszonállatnak számítanak. A világméretűvé nőtt méhpusztulás azonban veszélybe sodorja a rovarokat, és így a növények beporzását, vagyis a termést is.

A veszély miatt Franciaországban legkésőbb áprilisig létrehoznak egy referencialaboratóriumot, és az év végéig programot dolgoznak ki a méhek védelmére, a pusztulás megállítására. Ugyanakkor egy laboratórium csak a kezdet, ezért az Unió a gyógyszeripart sürgeti az új hatóanyagok kifejlesztésére. Az eddigi 26 millió euró után 2011-től 2013-ig évi 32 millió euró hozzájárulást kapnak a méhészet nemzeti programjai a méhpusztulás elleni fellépésre, a kaptárak állománypótlására, kutatási programok beindítására. Magyarországon az elmúlt időszakban a támogatás kihasználtsága 90 százalék felett járt, jövőre a magyar méhészek pedig 1,2 milliárd forinthoz jutnak: ez 20 százalékkal több, mint az előző ciklusban.

A BASF és a NOD Apiary Products (a mézelő méhek egészségmegőrzésével és védelmével foglalkozó, 1997-ben alapított kanadai társaság) már tavaly bejelentette: együttműködik a mézelő méhek pusztulásának megelőzését célzó erőfeszítésekben avégett, hogy az európai méhészek számára is elérhetővé tegyék a ma világszerte a legnagyobb gazdasági kárt okozó méhkártevő parazita, a Varroa atka elleni hatékony védelmet szolgáló megoldást.

A parazita elleni, egyszerűen alkalmazható megoldás a hagyományos módszereknél sokkal gyorsabb: 42 nap helyett 72 óra. Az USA-ban, Kanadában és Franciaországban végzett terméktesztek kiváló eredménnyel zárultak, a parazita ellen az új szer, a MAQS 97%-ban eredményesen véd.

A BASF és a kanadai NOD együttműködésének eredményeként jelenhet meg a piacon a fejlődő „gyermekméheken” élősködő Varroa atkát célzottan elpusztítani képes „Mite Away Quick Strip” (MAQS). A kaptárba helyezendő műanyag csíkok növényi cukorral kevert hangyasavat tartalmaznak, és a BASF által gyártott, biológiailag lebomló Ecoflex műanyagból készülnek. A termék hatóanyaga áthatol a méhsejteken, és a parazitát szaporodási helyén támadja.

Forrás: weltonline, vilagtudomány

Kommentárok : 8
Dömötörfi József írta : 2019. október. 08, kedd - 14:49
Az atka ellen jelenleg van mivel védekezni és, aki védekezik ellene annál az atka nem okozhatja a méheinek pusztulását. A cím (Megvan a méhpusztulás okozója!) egy nagy baromság. A méhek pusztulását csak a hanyag méhésznél okozhatja az atka túlszaporodása! Ellenben a növényvédőszerek esztelen alkalmazása miatt ezerszer több méh és méhcsalád pusztul el , mint az atka miatt! 2018-ban 162 méhcsaládom Június végén, Július közepén és Szeptember végén is kaptak mérgezést így 61 családdal tudtam betelelni, amelynek fele 3 léputcás volt csak. Labor által bizonyítottan növényvédő szerek együttes és túlzott használata miatt pusztultak el a családjaink. Tiametoxán, klotiniadin, klorpirifosz. A BASF ezeket miért nem vizsgálta évekkel ezelőtt?

iboimemeriob írta : 2019. március. 12, kedd - 19:32
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin For Sale Generic Amoxicillin 500 Mg http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

uxadefumejae írta : 2019. március. 12, kedd - 18:52
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Online Amoxicillin 500mg http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

EURO-VET Zöldsziget Kft. írta : 2012. augusztus. 03, péntek - 15:42
A termék magyarországi forgalmazója:

EURO-VET Zöldsziget Kft.
7500 Nagyatád, Petőfi Sándor u. 24.
Tel.: 06-82/454-413; Fax: 06-82/553-180; apistonik.euro-vet.hu; zoldsziget@euro-vet.hu

Géringer Gyula írta : 2011. március. 29, kedd - 00:51
Persze a GMO-s növényeknek semmi köze a méhek pusztulásához!
Szerintem ez megint egy nagy átverés! Eddig is volt atkaölő a méheknek!
Valahogy csak el kell adni a sok mérget!!!

Hanti Ferenc írta : 2011. március. 26, szombat - 15:07
Köszönöm

a szerk. írta : 2011. március. 25, péntek - 22:52
Szerintem a BASF magyar képviseleténél tudnak felvilágosítást adni, hiszen a szer már tavaly elkészült.

Hanti Ferenc írta : 2011. március. 25, péntek - 16:19
.Ez igy nagyon kecsegtető, de mi mikor tudunk hozzájutni, és mennyiért.


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 9+13 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :